Kövess bennünket

közösségi
oldalaink

Már csak
van hátra.

hugoo

Az EYOF minden sportoló életében fontos mérföldkő lehet

 Madaras Norbert

A nyári vizes vb-t népszerűsítette nemrég Madaras Norbert kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok vízilabdázó Győrben. Természetesen az EYOF mellett sem mehettünk el szó nélkül.

A világklasszis szívesen jött Győrbe, s az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál kapcsán is szívesen beszélt. Kiderült, amikor ő volt fiatal, még nem létezett ez az utánpótlás viadal.

– Sajnálom, hogy kimaradt az életemből az EYOF, bár az is igaz, hogy nem azért nem vettem rajta részt mert nem jutottam el, hanem mert akkoriban egyáltalán még nem is volt. Szükség van rá, s szerintem különösen azért, mert a mai fiataloknak még inkább kell a siker és a motiváció, mint a mi generációnknak. Ahhoz, hogy felnőtt korodban eljuthass egy világversenyre, rengeteg mindent meg kell tenned, alá kell rendelned magad a sportágadnak: nagyon sok munkát és nagyon sok munkát vár el mindenkitől az élsport.

Norbert arról is beszélt, hogy nem csak a versenyzők életében lehet fontos az EYOF, hanem a családokéban, a szurkolókéban, hiszen a fiatalok megmutathatják magukat, szokhatják más országok sportolóival a kommunikációt, a kapcsolattartást és természetesen az élsportolói élet minden velejárójával is legjobb, a legfogékonyabb időszakban szembesülhetnek.

– Tényleg úgy érzem, hogy manapság nehezebb fiatal lenni, mint nekünk volt – folytatta a kétszeres olimpiai aranyérmes. – Annyi minden más elvonja a figyelmet, hogy nem mindig olyan vonzó sport, hiszen – mint már említettem – rengeteg lemondással jár. Félre ne értsenek, nem bántam meg semmit, de nehéz megmagyarázni egy tizenévesnek, hogy mondjuk reggel és délután is le kellene menni az uszodába.

Persze Norbi leginkább a csapatsportok területén van otthon, így az EYOF lehetőségeit, előnyeit is erről az oldalról, a csapatba tartozás szemléletén keresztül igyekezett megfogalmazni.

– Az EYOF a fiatal sportolóknak mindenképp hasznos, remek tapasztalatszerzés a sportolói karrier és az életforma tekintetében is. Így a pályafutásom végéhez közeledve már elmondhatom, hogy nagyon hiányzik majd, hogy volt egy csapat, akihez tartozhattam, az öltözői hangulat, a viccelődések. Ezt nem adja még más, ez nem pótolható. A közösséget mindig a közös cél tartotta össze, hétről-hétre. A célt elérni pedig vagy sikerül vagy nem, de a csapat egyben van s egymásért is harcoltunk, legközelebb pedig ugyanígy teszünk, végig míg élsportolók vagyunk.

A világklasszis számos országban, öltözőben, medencében megfordult már, így komoly tapasztalatot szerzett a körülményekről, a létesítményekről is. Kiemelte, hogy nem csak Budapest fejlődött a vizes VB miatt, hanem az EYOF kapcsán Győrben is fantasztikus változások, beruházások és sportkomplexumok jöttek létre.

– A körülmények sokkal jobbak, több pénz is jut a sportra, mint amikor fiatal voltam, s én csak a tényekre szorítkozom. Az uszodák és a létesítmények is jobbak. Hogy az emberek jobban figyelnek-e a sportra? Itt beszélgetünk Győrben, elég csak a kézilabdát említeni, hiszen a lányok most nyertek BL-t, ami nagyon nagy siker mindenkinek. Tehát a jobb körülmények is vonzó lehet a fiatalok számára. Annak a korosztálynak is, akik még nem biztos, hogy tudják mit szeretnének. Én is az úszással kezdtem, később jobban érdekelt a vízilabda, a csapatba tartozás, a közös edzések. Nem gondolkoztam én azon, hogy olimpiai bajnok lehetek egyszer. Persze ahogy haladt előre a karrierem, már az arany lebegett a szemem előtt, de fiatalként a mozgás szeretete és a közösség amit nagyon vonzott.

S ha valaki, hát Madaras Norbert tudja, milyen kemény is a csúcsra jutni sportolóként, mennyi odaadással és lemondással jár. Éppen ezért nem győzte hangsúlyozni, hogy bár a célokat kitűzni nagyon fontos, nem árt, ha a fiatalok jól is érzik magukat a választott sportágukban, s akkor sokkal könnyebben mennek majd az edzésekre, akár reggel, akár délután, akár a napi kettő foglalkozásra is.

– Sportban gazdag nyarunk lesz, s remélem az EYOF miatt is egyre többen kezdenek majd el sportolni. Sőt, már az is jó, ha mozogni elkezdenek. Nem lesz mindenki olimpiai bajnok, de nem is kell mindenkinek azzá válni. De mégis jobb sportpályán lenni, mint majdnem bárhol máshol, úgy gondolom.

Szurkolói füzet

Szurkolói füzet

Győr térkép

Győr térkép

Polgármesteri köszöntő

Borkai ZsoltKedves Sportbarát,
Kedves Látogató!
Sok szeretettel köszöntöm a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hivatalos honlapján.

Nagy megtiszteltetés Magyarország és Győr városa számára, hogy elnyerte a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál rendezési jogát.

tovább olvasom

Rendező

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

HugooPost

HugooPost

Eyof kisérőprogramok

Hivatalos partnerek

Magyarország KormányaMagyar Olimpiai BizottságMagyar Atlétikai SzövetségMagyar Judo SzövetségMagyar Kerékpár SzövetségMagyar Kézilabda SzövetségMagyar Kosárlabda SzövetségMagyar Röplabda SzövetségMagyar Tenisz SzövetségMagyar Torna SzövetségMagyar Úszó SzövetségMagyar Kajak-Kenu SzövetségSzéchenyi István Egyetem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyémánt fokozatú támogatók

Audi Hungaria  Delta csoport  ScitecGyőr Projekt GyőrSzol 

Arany fokozatú támogatók

AgroFeed Friesland Chango  QP Szentkirályi Kékkúti (Theodora)  Vidanet

Ezüst fokozatú támogatók

Ceres Coop Dr. Gogl Praktiker

Bronz fokozatú támogatók

Csipet snackÉdes Napok Eudent FodorHatos és társaDr. Orto MC Donalds Media Markt Palatia  ewopharmaRoland Divatház Vill-Korr

Médiapartnerek

M4 Nemzeti Sport Győr+ média Kisalföld Funzine

Szervezők

Győr MOB

Rendszerinformáció

A weboldal 320px-es felbontás alá nincs optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!