Kövess bennünket

közösségi
oldalaink

Már csak
van hátra.

hugoo

EYOF

1990-ben hívta életre Jacques Rogge az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) annak érdekében, hogy a lehetőséget biztosítson az ifjúsági korosztályos versenyzőknek az olimpiai játékok eszmeiségének, egyetemlegességnek és szervezési rendjének megismerésére.

Természetes Rogge elnök úr ezen felül magas szintű nemzetközi versenyzési lehetőséget is biztosítani kívánt a jövendő olimpikonjainak.

Hasonlatosan az olimpiai játékokhoz vagy más kontinentális bajnokságokhoz az EYOF versenyeit sem minden évben tartják. A négy éves olimpiai ciklushoz igazodva és az olimpiákat nem zavarva minden páratlan évben rendezi az Öreg Kontinens az utánpótlás mára már talán a legrangosabb seregszemléjét.

Ezen felül a szervezők kimagasló jelentőséget tulajdonítanak a versenyek lehető legmagasabb színvonalú megrendezésének a 15-17 éves korosztály kiválóságai részére. Büszkén vallhatjuk, hogy eddig minden téli és nyári EYOF versenyen részt vettünk, általában kicsi, de eredményes delegációval.

Az EYOF versenyein résztvevő Olimpikonjaink

Az első EYOF-okról kevés statisztikai kimutatás áll rendelkezésünkre. A meglévő adatok alapján megállapítható, hogy a delegációink létszámához viszonyítva statisztikailag szignifikáns számú EYOF versenyző volt képes akár a téli, akár a nyári Olimpiai Játékokra kvalifikálni.

Az eredmények arra engednek következtetni, hogy az EYOF versenyein való részvétel kiváló felkészülési állomás versenyzőik számára a "Nagy" Olimpiai Játékokhoz vezető úton.

Olimpikonjaink büszkén vallhatják magukénak 6 versenyszám EYOF csúcsát:

  • Zsivóczky Attila 221cm-es eredménnyel EYOF csúcstartó férfi magasugrásban.
  • Szabó Nikolett 54.80m-es eredménnyel EYOF csúcstartó női gerelyhajításban.
  • Risztov Éva a legeredményesebb magyar versenyző 5 aranyéremmel. Risztov EYOF csúcstartó a női 200m-es gyorsúszásban (2:02.83s) és 200m vegyes úszásban (2:20.17s).
  • Kis Gergő 15:33.08s-es eredménnyel EYOF csúcstartó férfi 1500m gyorsúszásban.
  • Makány Balázs 58.44s-es eredménnyel EYOF csúcstartó férfi 100m-es hátúszásban.
  • Molnár Ákos az athéni olimpiára B kvalifikációs szintet teljesített, de versenyzőként nem indulhatott. Sport és tanulmányi eredményei alapján elnyerte a jogot, hogy hazánkat képviselje az Athéni Ifjúsági Olimpiai Táborban.

A magyar EYOF

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a legfontosabb sportszakmai támogatója a magyarországi EYOF megrendezésének. A pályázattal a MOB az egyik legfontosabb küldetését, az olimpiai eszme népszerűsítését kívánja erősíteni. A szakmai munkát a kilenc EYOF sportág (úszás, atlétika, torna, kerékpár, judo, tenisz, kézilabda, kosárlabda, röplabda) szakszövetségei egyöntetűen támogatják, ezt támogatói nyilatkozatukkal a pályázati dokumentációban is megerősítették.

A helyszínválasztás sem véletlen, Győr Magyarország legsportosabb városa címet nyerte el a 2010. évben, számtalan nemzetközi versenynek adhatott már otthont a kisalföldi megyeszékhely. Az EYOF megrendezésének lehetősége jelentős fejlődést és előrelépést jelenthet Magyarország és Győr számára egyrészt az utánpótlás-nevelés, másrészt az infrastruktúrafejlesztés és a sportturizmus népszerűsítése területén. A város képviselőtestülete ezért egyöntetűen szavazta meg, hogy a MOB-bal közösen pályázatot nyújt be a 2017. évi nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésére.

A versenyt Győr városa látja majd vendégül, a jelenleg meglévő, valamint a játékokra felépített sport- és szabadidős infrastruktúra segítségével.

Motiváció – A jelen tehetsége, a jövő példaképe

Pierre de Coubertin báró örökre beírta nevét a világ történelmébe, amikor 1894-ben - 118 évvel ezelőtt felismerve az olimpia jelentőségét - javaslatára a párizsi kongresszuson az olimpiai játékok újjáélesztése mellett döntöttek. Magyarország képviselői ott voltak az alapítókkal 1894-ben. A nemzeti olimpiai bizottságok közül elsők között jött létre a Magyar Olimpiai Bizottság. Már az 1896-os athéni olimpiai játékokon két aranyérmet nyert a magyar csapat. Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok nevét ma is büszkén ejti ki minden magyar ember. Érdekes összefonódás, hogy a győri strand Hajós Alfréd tervei alapján készült el 1931-ben.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésének lehetősége új távlatokat nyit meg a magyar sport számára, hiszen az utánpótlást stabil alapokra helyezi. A győri létesítmények a rendezvény után a jövő bajnokainak kinevelését szolgáló utánpótlás képzési központként funkcionálnak. A jelen tehetségei, a jövő példaképei lesznek, akik újabb és újabb nemzedékek számára jelentenek majd kellő motivációt és ösztönzést. Az EYOF gyerekek tízezreinek figyelmét irányítja rá a sport fontosságára, vágyakozó tekintetek irigylik az osztálytársakat, barátokat, rokonokat, akik a dobogó legfelső fokán állhatnak, vagy részt vehetnek versenyzőként a játékokon. A jó példa ugyanakkor ragadós, az egészséges életmód és a mozgás iránti igény elősegítését szolgálja. 

Az EYOF élmény, kulturális találkozások színhelye, barátságok kezdete, karrierek első állomása, a jövő felnőtt bajnokainak kibontakozási lehetősége. A pályázat célja - amellett, hogy minden körülmény a sportolók eredményességét szolgálja - a népek kulturális találkozása, az országok bemutatkozása és a magyar kultúra megismertetése. Győr város pályázatának motivációja: One spirit, whole EUROPE!

Szurkolói füzet

Szurkolói füzet

Győr térkép

Győr térkép

Polgármesteri köszöntő

Borkai ZsoltKedves Sportbarát,
Kedves Látogató!
Sok szeretettel köszöntöm a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hivatalos honlapján.

Nagy megtiszteltetés Magyarország és Győr városa számára, hogy elnyerte a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál rendezési jogát.

tovább olvasom

Rendező

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

HugooPost

HugooPost

Eyof kisérőprogramok

Hivatalos partnerek

Magyarország KormányaMagyar Olimpiai BizottságMagyar Atlétikai SzövetségMagyar Judo SzövetségMagyar Kerékpár SzövetségMagyar Kézilabda SzövetségMagyar Kosárlabda SzövetségMagyar Röplabda SzövetségMagyar Tenisz SzövetségMagyar Torna SzövetségMagyar Úszó SzövetségMagyar Kajak-Kenu SzövetségSzéchenyi István Egyetem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyémánt fokozatú támogatók

Audi Hungaria  Delta csoport  ScitecGyőr Projekt GyőrSzol 

Arany fokozatú támogatók

AgroFeed Friesland Chango  QP Szentkirályi Kékkúti (Theodora)  Vidanet

Ezüst fokozatú támogatók

Ceres Coop Dr. Gogl Praktiker

Bronz fokozatú támogatók

Csipet snackÉdes Napok Eudent FodorHatos és társaDr. Orto MC Donalds Media Markt Palatia  ewopharmaRoland Divatház Vill-Korr

Médiapartnerek

M4 Nemzeti Sport Győr+ média Kisalföld Funzine

Szervezők

Győr MOB

Rendszerinformáció

A weboldal 320px-es felbontás alá nincs optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!