Kövess bennünket

közösségi
oldalaink

Már csak
van hátra.

hugoo

Győr

Győr, a találkozások városa

A folyók találkozása, az utak összefutása, a magyar emberek vendégszeretete, a fiatalos lendület és a patinás város izgalma: ez Győr, a találkozások városa! Győr Magyarország hatodik legnagyobb települése, közel 130 ezer ember otthona. Kitűnő földrajzi fekvésének, fejlett iparának és szakképzett munkaerejének köszönhetően az ország legdinamikusabban fejlődő, innovatív nagyvárosa. Az aranyháromszögben, Bécs, Budapest és Pozsony között, a péri repülőtér, a gönyűi nemzetközi folyami kikötő, a nemzetközi vasúti útvonal és az M1-es autópálya közvetlen szomszédságában az egyik legnagyobb gazdasági és ipari központtá nőtte ki magát.

A legfontosabb tényező, amely a település kialakulását, fejlődését előmozdította, a Duna menti fekvése. A folyó mentén, annak jobb partján alakult ki az a fontos közlekedési útvonal, amely a Kárpát-medence középső részéből nyugat felé vezetett. Már a római uralom idején fontos szakasz volt, mivel összekötötte Aquincumot (Budát) és Vindobonat (Bécset). Győr tehát Magyarország legnagyobb történelmi múltra visszatekintő városai közé sorolható, és egyike azoknak a településeknek, melyek kialakulásuktól fogva folyamatosan vezető szerepet töltenek be Magyarország történetében. A római korban a provinciát védő castrum (vár) mellé polgárváros is települt. A magyarországi államalapítás idején, mintegy 1000 évvel ezelőtt püspökségi és közigazgatási székhellyé vált. A török időkben Bécset védő végvár volt, majd a 17-18. században az erőddé alakult középkori városmag átépülésével Magyarország egyik legszebb barokk városává vált. A 19. század végén ipari központtá fejlődött, és ezt a szerepét máig őrzi. Győr vonzereje ma már abban áll, hogy iparát tekintve dinamikusan fejlődő nagyváros, ám ugyanakkor sokkal több annál, hiszen pezsgő kulturális élete, kiemelkedő sporteredményei, fürdője, csodás szakrális és világi emlékei, csalogató belvárosi utcái, teraszai - mint afféle mozaik elemei - teszik kerek egésszé, és emelik egy igazi lüktető, európai várossá.

Négy folyó találkozásának köszönhetően Győr a „folyók városa”, különleges hangulatát vizeinek szelíd ölelése adja. Romantikus sétákra csábít a festőien kanyargó Mosoni-Duna, a Rábca, a Marcal és a város egykori névadó folyója, a Rába. Akár tutajon is megcsodálhatók az ódon várfalak, a csodálatos zöld környezet és az öreg fák árnyékában felbukkanó vendéglők vagy a szerelmesek szigeteként számon tartott Radó-sziget. Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városához méltóan történelmi korokat idéző paloták, jellegzetes sarokerkélyek és szobrok ékesítik a barokk belvárost. 

Az élénk és sikeres sportéletnek köszönhetően 2010-ben Borkai Zsolt, aki egy személyben a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Győr városának tornász olimpiai bajnok polgármestere, átvehette Győr sportpolitikai munkáját és eredményességét is elismerő „Magyarország Legsportosabb városa” díjat. Az elismerés méltán tükrözi Győr egyesületeinek és sportolóinak kiemelkedő teljesítményét és a város példaértékű döntését a sport kiemelt támogatásáról. Győr ugyanis 2007. óta mindenkori költségvetése 1 %-át az élő sport támogatására fordítja, ezáltal lehetővé teszi a gyerekek mozgás iránti igényének élénkítését, a sportolási lehetőségek bővítését és a jövő sport-példaképeinek kinevelését. A város futball, kézilabda, kosárlabda és futsal sportágakban is első osztályú csapatokkal büszkélkedhet, melyek a hazai bajnokságokban mind dobogón állhattak a 2012-es esztendőben. 

A Győri ETO KC női kézilabdacsapata a Bajnokok Ligájában elért második helye mellett Magyar Bajnokságot és Magyar Kupát nyert, a Rába ETO futsalcsapat és az Uni SEAT Győr női kosárcsapat bajnokságot nyert, míg a Győri ETO FC futball csapata harmadik helyet szerzett. A folyók városához méltóan a győri kajak-kenu szakosztályt a legsikeresebbek között tartják számon, olyan olimpikonokat nevelve, mint Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Fazekas Zur-Krisztina olimpiai bajnok kajakos vagy a jövő reménysége Farkasdi Ramóna. A város nagy hangsúlyt fektet nemzetközi sportesemények megrendezésére, az utóbbi négy évben hét Európa bajnokságnak vagy Világbajnokságnak adhatott otthont a kisalföldi megyeszékhely, legyen szó akár kézilabdáról, öttusáról, kajakkenuról, triatlonról vagy éppen vízilabdáról. Minden évben megrendezésre kerül a gyermekek sportvetélkedője is, melyre már külföldről is érkeznek a 9–11 éves korú gyerekcsapatok, és izgalmas versenyekkel, feledhetetlen pillanatokkal töltik meg a háromnapos Gyermekfesztivált.

Érdekességek Győrről

A győri Old Shatterhand

Karl May minden idők legtöbb könyvet eladó német írója Xántus János győri születésű etnográfusról, világutazóról mintázta Old Shatterhand figuráját. A levél, amelyben ehhez a nagy utazó és felfedező engedélyét kéri, ma is megtekinthető a Karl May Múzeumban Drezdában. A világhírű természettudós nevét Győrben múzeum és állatkert is őrzi. A Winnetou-történetekben nagy szerepet kap egy bizonyos Henry-karabély, aminek John Xantus névvel ellátott ezüstözött változata jelenleg a győri Xantus János Múzeumban látható.

Győri találmány a szódásszifon és a fröccs

Jedlik Ányos bencés szerzetes a győri Belváros patinás gimnázium épületében tanított, neki köszönhető a szóda feltalálása, amely a mai szénsavas üdítőitalok alapja. Sőt, a világhírű magyar feltaláló volt az első, aki a szódavizet, akkor még megdöbbentő módon borral kombinálta, így a fröccs feltalálójaként is bevonult a történelembe. Jedlik Ányos nevéhez fűződik a dinamó feltalálása is, megelőzve ezzel Siemens találmányát.

Győrben az Audi, Hungarikum a TT

Győr városa ad otthont az Audi egyik legnagyobb gyárának a világon. Az Audi az egyik legnépszerűbb autógyártó, németországi központja Ingolstadtban található. 2008 óta a német város is egyike Győr kilenc testvérvárosának, az Audi pedig legnagyobb mecénása a győri kulturális- és sporteseményeknek. Az Audi Hungaria Motor Kft. jelen pillanatban 9000 embernek ad munkát Győrben. 2010-ben már az ötszázezredik autócsoda gördült le a győri gyártósorról. A város vonzerejének köszönhetően, az Audi 2013 végéig újabb egymilliárd eurót fektet járműgyártásának bővítésébe, így az immáron komplex autógyártást lefedő győri gyár több ezer újabb munkahelyet teremt. A világszerte népszerű AUDI TT Coupé-t akár „hungarikumnak” is nevezhetjük, hiszen a világon egyedül Győrben gyártják. 

A város Ipari Parkja méltán vívta ki magának a nemzetközi elismertséget. Közép-Európa első működő ipari parkja 1993-ban nyitotta meg kapuit. Ma már 14 országból betelepült több mint 100 cég járul hozzá ahhoz, hogy a főváros, Budapest után Győrben a legnagyobb a gazdasági teljesítmény Magyarországon.

Szurkolói füzet

Szurkolói füzet

Győr térkép

Győr térkép

Polgármesteri köszöntő

Borkai ZsoltKedves Sportbarát,
Kedves Látogató!
Sok szeretettel köszöntöm a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hivatalos honlapján.

Nagy megtiszteltetés Magyarország és Győr városa számára, hogy elnyerte a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál rendezési jogát.

tovább olvasom

Rendező

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

HugooPost

HugooPost

Eyof kisérőprogramok

Hivatalos partnerek

Magyarország KormányaMagyar Olimpiai BizottságMagyar Atlétikai SzövetségMagyar Judo SzövetségMagyar Kerékpár SzövetségMagyar Kézilabda SzövetségMagyar Kosárlabda SzövetségMagyar Röplabda SzövetségMagyar Tenisz SzövetségMagyar Torna SzövetségMagyar Úszó SzövetségMagyar Kajak-Kenu SzövetségSzéchenyi István Egyetem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyémánt fokozatú támogatók

Audi Hungaria  Delta csoport  ScitecGyőr Projekt GyőrSzol 

Arany fokozatú támogatók

AgroFeed Friesland Chango  QP Szentkirályi Kékkúti (Theodora)  Vidanet

Ezüst fokozatú támogatók

Ceres Coop Dr. Gogl Praktiker

Bronz fokozatú támogatók

Csipet snackÉdes Napok Eudent FodorHatos és társaDr. Orto MC Donalds Media Markt Palatia  ewopharmaRoland Divatház Vill-Korr

Médiapartnerek

M4 Nemzeti Sport Győr+ média Kisalföld Funzine

Szervezők

Győr MOB

Rendszerinformáció

A weboldal 320px-es felbontás alá nincs optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!