Kövess bennünket

közösségi
oldalaink

Már csak
van hátra.

hugoo

Újabb aranykor következhet

 

A magyar teniszező nem sokszor tartozott a világ közvetlen élvonalába. Voltak aranykorszakok, amelyeket egy-egy kiváló versenyzőnk képviselt, ám legtöbbször hosszú éveket, évtizedeket kellett várni a következő Temesvári Andreára vagy Taróczy Balázsra. Ez a jövőben változhat. Az utóbbi időben több olyan tehetség is feltűnt, akinek a felnőtt mezőnyben esélye lehet először a TOP 100-ba kerülni, majd ennél is nagyobb eredményeket elérni. A sportág két EYOF nagykövete ezen játékosok közé tartozik. Gálfi Dalma és Valkusz Máté neve is egyre ismertebb, mindketten vezették a juniorok világranglistáját.

Az EYOF nagykövet párosok esetében egyértelmű, melyikük a komoly sikereket megélt legenda, a jelen bajnoka, és melyikük a feltörekvő tehetség, vagyis a jövő reménysége. A tenisz kivétel ez alól, már csak azért is, mert az érintettek sem tudják, ki az idősebb.

„1998. augusztus 13. a nevezetes dátum. Dalmával egy napon születtünk, ezért máig rengeteget vitatkozunk azon, hogy akkor éppen kinek is jutott a több ész és a nagyobb tenisztudás. Jól ismerjük egymást, hiszen gyerekkorunktól kezdve együtt jártunk versenyekre. Kiemelkedően tehetséges sportoló, aki óriási eredményeket érhet el" – mondta az egyik laza hangulatú fotózáson Gálfi Dalmáról nagykövet társa, Valkusz Máté. A két teniszező pályafutása fura módon nem csak a születési dátummal kapcsolódik össze, hanem azzal is, ahogyan beleszerettek ebbe a játékba.

Valkusz Máté

„Szüleimet figyeltem a pálya mellől, és ütőt ragadtam volna már én is. Az első edzőm látta ezt, és azt mondta, ha tízből három labdát vissza tudok neki ütni, beállhatok. Tízből kilencet adtam vissza. Mindez ötéves koromban történt."

Dalma esetében sem volt ez másként. Ő már a babakocsiból a pattogó labdát figyelte. „Szinte a teniszpályán nőttem fel, hiszen apukám Balatonfüreden egy ilyen helyet üzemeltet. Egyértelmű volt, hogy előbb-utóbb én is itt kötök ki. Atletizáltam és kézilabdáztam is, de a teniszt kedveltem meg igazán" – mondta a kezdetekről az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar teniszezőnője, aki néhány éve sporttörténelmet írt. A korosztályos világbajnoki arany és bronz, valamint az Európa-bajnoki aranyérem mellett győzni tudott a US Openen, elődöntőig menetelt az Australian Openen, párosban nyert Wimbledonban, és közben világranglista vezetővé lépett elő. Azóta a felnőttek mezőnyében is bizonyított. A sikerekhez vezető út persze komoly áldozatot követel. Dalma erről is nyilatkozott korábban. „Rengeteg időt, energiát emészt fel a profi tenisz. Szinte állandóan versenyekre járok, utazom, egy adott városból semmit sem látok. Nehéz időt szakítani a kikapcsolódásra."

Gálfi Dalma

Valkusz Máté is büszke lehet eredményeire, hiszen van egyéni bronzérme és párosbeli első helye korosztályos Eb-ről, több Grand Slam tornán szerzett helyezése, köztük egy emlékezetes wimbledoni negyeddöntő. Dalmához hasonlóan Máté is vezetett világranglistát, és tudja, ezt az elitben nagyon nehéz lesz lemásolni. „A felnőttek között a legjobb száz közé kerülni óriási eredmény, de úgy gondolom, rövid időn belül a női és a férfi mezőnyben is lesz magyar ezen a listán. A felkészülési lehetőségek egyre jobbak, a szövetség különös figyelmet szentel az utánpótlásnak. Van több, minden igényt kielégítő edzőközpont. Ahol én készülök a versenyekre, ott is látom magam körül a nálam is fiatalabb, nagy jövő előtt álló tehetségeket" – mondta Máté, és hozzátette, talán azért választották őket a tenisz EYOF arcainak, mert mindketten versenyeztek már ilyen fesztiválon, mégpedig 2013-ban Hollandiában, Utrechtben, sőt az eredményük is ugyanolyanra sikerült, a negyeddöntőig jutottak. A győri EYOF-on szurkolnak majd a magyaroknak, bár azt nem ígérik, hogy mindezt az utazásaik miatt a helyszínen teszik.

Az olimpiai fesztiválon négy hazai teniszező indulhat, két lány és két fiú. A magyar színeket Drahota-Szabó Dorka, Jánosi Luca, Velcz Zsombor és Fajta Péter képviseli.

Fotó: Marcali Gábor

Tenisz PDF

Győr térkép

Győr térkép

Polgármesteri köszöntő

Borkai ZsoltKedves Sportbarát,
Kedves Látogató!
Sok szeretettel köszöntöm a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hivatalos honlapján.

Nagy megtiszteltetés Magyarország és Győr városa számára, hogy elnyerte a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál rendezési jogát.

tovább olvasom

Rendező

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Hivatalos partnerek

Magyarország KormányaMagyar Olimpiai BizottságMagyar Atlétikai SzövetségMagyar Judo SzövetségMagyar Kerékpár SzövetségMagyar Kézilabda SzövetségMagyar Kosárlabda SzövetségMagyar Röplabda SzövetségMagyar Tenisz SzövetségMagyar Torna SzövetségMagyar Úszó SzövetségMagyar Kajak-Kenu SzövetségSzéchenyi István Egyetem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyémánt fokozatú támogatók

Audi Hungaria  Delta csoport  ScitecGyőr Projekt GyőrSzol 

Arany fokozatú támogatók

AgroFeed Friesland Chango  QP Szentkirályi Kékkúti (Theodora)  Vidanet

Ezüst fokozatú támogatók

Ceres Coop Dr. Gogl Praktiker

Bronz fokozatú támogatók

Csipet snackÉdes Napok Eudent FodorHatos és társaDr. Orto MC Donalds Media Markt Palatia  ewopharmaRoland Divatház Vill-Korr

Médiapartnerek

M4 Nemzeti Sport Győr+ média Kisalföld Funzine

Szervezők

Győr MOB

Rendszerinformáció

A weboldal 320px-es felbontás alá nincs optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!