Kövess bennünket

közösségi
oldalaink

Már csak
van hátra.

hugoo

Köztünk élnek

„Édimama

„Édimama" ismeri a hosszú élet receptjét

Már csak néhány hét és kezdetét veszi Győrben hazánk első olimpiai eseménye, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. Az EYOF gépezetének az önkéntesek is kihagyhatatlan fogaskerekei: több mint ezerhétszáz középiskolás, egyetemista, középkorú és szépkorú segíti majd a sportolókat az egy hét alatt. Köztük Ottó Károlyné, Kati néni, aki a legidősebb EYOF-önkéntesként, július 12-én ünnepli 84. születésnapját. Nem csak az ő, hanem családja életében is kiemelt szerepet tölt be a sport, ráadásul szlovák nyelvtudása is hasznos lehet a sportolók tájékoztatásánál.

Kati nénivel a VolunTeam Building Day elnevezésű, az Európai Uniós Erasmus+ Sport programjának támogatásával megvalósuló önkéntes napon találkozunk, amelynek az Egyetemi Csarnok és a Mobilis ad otthont. Kedvesen fogad, majd bemutatja unokáját, Attilát, aki az egyik legfőbb támasza. A büszkeség sugárzik Kati néniről, amikor unokáiról, Attiláról és ikertestvéréről, Kristófról mesél. Jelenleg mindkét fiatalember a Széchenyi István Egyetem hallgatója, a sport pedig gyerekkoruk óta elkíséri őket. Ahogy a nagymama is mindenhova elkísérte őket, amikor a jégkorongot választották. Hatévesen már a jégen kergették a pakkot, később bejárták az egész országot, sőt külföldre is eljutottak. „A nyugdíjam kilencven százaléka arra ment el, hogy az ikrek sportoltak" – mondja Ottó Károlyné, akit az egész csapat „Édimamának" hívott. „Mindig volt nálam száraz ruha, mert a jégkorongozók állig beöltözve, csurom vizesek voltak egy-egy mérkőzés után" – magyarázza, majd szeretetteljes pillantást vet villamosmérnök-hallgató unokájára. A fiúk pedig igyekeznek viszonozni a rengeteg szeretetet, amit nagymamájuktól kaptak, hiszen programokra kísérik, és rendszeresen kitakarítanak Bisinger sétányon található otthonában.
Családjukban a sport mindig is kiemelt szerepet töltött be, hiszen Kati néni lánya teniszezett, míg ő a hűs habokat választotta és evezett. Révfaluban, az evezős csónakházban volt a telephelyük. „Sportoltunk, szórakoztunk, ott nem volt rendetlenkedés, mégis jól éreztük magunkat" – mondja és hozzáteszi, hogy támogatja a fiatalok sportolását, mert az egészség megőrzése mellett, fegyelemre és kitartásra nevel. Kedvenc edzőiről is élvezettel mesél, Fürst János és Szemenov Viktor nevét említi, akiknek alakja szinte megjelenik előttem, ahogy Kati néni lefesti őket.
Ottó Károlyné nem mindig élt Győrben, hiszen gyermekkorát a Pilisben töltötte. Pilisszentkereszten végezte az általános iskolát, majd onnan Nagyvázsonyba, nagynénjéhez vezetett az útja. Győrben aztán elvégezte a közgazdasági technikumot és a Vagongyár értékesítési részlegén helyezkedett el, ahol nyugdíjazásáig dolgozott. „Vérzett a szívem, amikor a Vagongyárat lebontották" – mondja.
Kati néni már gyermekkorában is jól beszélt szlovákul, ezért is gondolta úgy, hogy EYOF-önkéntesként a külföldi sportolók segítségére lehet. Nyelvtudását alátámasztandó, belekezd egy szlovák nyelvű dalba is, amit élvezettel hallgatunk, unokájával együtt. Persze nem csak énekelni és mesélni szeret, hanem olvasni is. Rendszeresen jár könyvtárba, ahol átbogarássza a napilapokat és magába szívja az aktuális információkat. Sőt még szótárat is kikölcsönzött, hogy felfrissítse nyelvtudását. Ha pedig nem olvas, akkor előadásokat hallgat és kirándulni jár. Tagja a Belvárosi Nyugdíjas Klubnak és a Győri Polgári Körnek is. Az Egyetemi Csarnokban pedig nem csak önkéntesként, hanem a Nyugdíjas Egyetem hallgatójaként is rendszeresen találkozhatunk vele. „Van egy noteszem, amibe minden napra beírom, hogy milyen előadások lesznek" – mondja, és előveszi mindentudó jegyzetfüzetét, amely roskadozik a kézzel írt programoktól. „Aki azt mondja, hogy nem érzi jól magát Győrben, azt nem hiszem el" – teszi hozzá és elkezdi sorolni az elkövetkező napok eseményeit. Amennyire csak tudja, kihasználja Győr kulturális sokszínűségét, és ha teheti, gyalog indul útnak a különböző rendezvényekre. Naponta átlagosan háromszor harminc percet sétál, mert a mozgás továbbra is kihagyhatatlan az életéből.
És, hogy mi a hosszú élet titka? Ottó Károlyné tudja a receptjét: „nem hagyom el magam és rengeteg dolog érdekel". A recept tehát adott. Már csak az a kérdés, hogy mit főzünk belőle magunknak.

Szerző: Kaszás Kornél
Fotó: Marcali Gábor

Szurkolói füzet

Szurkolói füzet

Győr térkép

Győr térkép

Polgármesteri köszöntő

Borkai ZsoltKedves Sportbarát,
Kedves Látogató!
Sok szeretettel köszöntöm a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hivatalos honlapján.

Nagy megtiszteltetés Magyarország és Győr városa számára, hogy elnyerte a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál rendezési jogát.

tovább olvasom

Rendező

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

HugooPost

HugooPost

Eyof kisérőprogramok

Hivatalos partnerek

Magyarország KormányaMagyar Olimpiai BizottságMagyar Atlétikai SzövetségMagyar Judo SzövetségMagyar Kerékpár SzövetségMagyar Kézilabda SzövetségMagyar Kosárlabda SzövetségMagyar Röplabda SzövetségMagyar Tenisz SzövetségMagyar Torna SzövetségMagyar Úszó SzövetségMagyar Kajak-Kenu SzövetségSzéchenyi István Egyetem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyémánt fokozatú támogatók

Audi Hungaria  Delta csoport  ScitecGyőr Projekt GyőrSzol 

Arany fokozatú támogatók

AgroFeed Friesland Chango  QP Szentkirályi Kékkúti (Theodora)  Vidanet

Ezüst fokozatú támogatók

Ceres Coop Dr. Gogl Praktiker

Bronz fokozatú támogatók

Csipet snackÉdes Napok Eudent FodorHatos és társaDr. Orto MC Donalds Media Markt Palatia  ewopharmaRoland Divatház Vill-Korr

Médiapartnerek

M4 Nemzeti Sport Győr+ média Kisalföld Funzine

Szervezők

Győr MOB

Rendszerinformáció

A weboldal 320px-es felbontás alá nincs optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!