Kövess bennünket

közösségi
oldalaink

Már csak
van hátra.

hugoo

Nyáron kezdődik a sportcentrum építése

Nyáron kezdődik meg Győrben annak a sportcentrumnak az építése, mely a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak (EYOF) is otthont ad majd.

Bolla Péter győri kabinetfőnök beszámolója szerint, akit Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, a város polgármestere bízott meg az EYOF előkészületeinek megszervezésével, a Bercsényi ligetben, a volt Dózsa-pálya helyén már az idén bontanak és építkeznek, a munkálatokat pedig a száz százalékban önkormányzati tulajdonnal létrehozott Győr Projekt Kft. végzi el.

A fesztivál megrendezéséhez szükséges létesítmények építéséhez az államtól tízmilliárd forintot kap a város, mely úgy számolt, hogy az EYOF-fal kapcsolatos költségek összesen 30 milliárd forintot tesznek majd ki. Az állami támogatásból idén másfél milliárd áll majd Győr rendelkezésére.

"Az állami tízmilliárd mellé nagyjából ugyanennyit kell hozzátenni Győrnek is az évek során az út- és a közműhálózat fejlesztésére" - mondta Bolla Péter, hozzátéve, hogy az idegenforgalmi, turisztikai beruházásokban számítanak a magántőkére is, szintén mintegy tízmilliárd forintos értékben.

A tervezett nemzetközi színvonalú verseny- és edzőközpont építésének első ütemében az uszoda munkálatai kezdődnek meg idén nyár elején. A tervek szerint az ötvenméteres fedett uszoda magába foglal majd egy bemelegítő medencét és egy ötszáz nézőt befogadó lelátót, ami ezerötszázasra bővíthető. A fedett mellé pedig épül majd egy szabadtéri, harminchárom méteres medence is, amely sátorral befedhető lesz.

A sportcentrumban a teniszközpont tervezésekor a wimbledoni bajnok Taróczy Balázs tanácsait is figyelembe vették az illetékesek, s ott az 1500 nézőt befogadására alkalmas centerpálya mellett nyolc vagy kilenc kemény borítású pályát is építenek. A Győri Dózsa volt futballpályája mellé új fedett lelátót emelnek, és azt a két oldalán egy-egy többfunkciós csarnok övezi majd. Ezekben rendezik meg a cselgáncs- és a tornaversenyeket. A két füves futballpálya körül egyenként nyolc-, illetve hatsávos műanyag atlétikai pálya készül el. Új fedett futófolyosó és dobópályák is épülnek.

A fesztiválon a labdajátékoknak az egyetemi, a Magvassy-, az ikrényi és a győrszentiváni sportcsarnok ad otthont.

"Nem az állami beruházás részeként, de az EYOF-programhoz kapcsolódva egy hetvenöt szobás sportszálló is épül a területen - fejtette ki a kabinetfőnök. - Erre elsősorban a létesítmény utóhasznosítása miatt lesz szükség."

Bolla mindehhez hozzátette, hogy a város az EYOF után önállóan nem lenne képes működtetni ezt a "sportparadicsomot", ugyanakkor olimpiai edzőközpontként gazdaságosan üzemelhet.

Az interjúból kiderült továbbá, hogy olimpiai falu nem épül, és a négyezer sportolót elsősorban a felújított egyetemi kollégiumban szállásolják el, a megnyitó és a záróünnepséget pedig az ETO Parkba tervezik.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) a nyári és a téli olimpia után a harmadik legjelentősebb ötkarikás verseny. A 14-17 éves korosztály (fiúk, lányok) képviselői hat egyéni (atlétika, úszás, torna, dzsúdó, tenisz, kerékpár) és három csapatsportágban (kosárlabda, kézilabda, röplabda) küzdenek az érmekért.

Az idei EYOF-ra a hollandiai Utrechtben, a 2015-ösre pedig a grúziai Tbilisziben kerül sor.

(MTI)

Szurkolói füzet

Szurkolói füzet

Győr térkép

Győr térkép

Polgármesteri köszöntő

Borkai ZsoltKedves Sportbarát,
Kedves Látogató!
Sok szeretettel köszöntöm a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hivatalos honlapján.

Nagy megtiszteltetés Magyarország és Győr városa számára, hogy elnyerte a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál rendezési jogát.

tovább olvasom

Rendező

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

HugooPost

HugooPost

Eyof kisérőprogramok

Hivatalos partnerek

Magyarország KormányaMagyar Olimpiai BizottságMagyar Atlétikai SzövetségMagyar Judo SzövetségMagyar Kerékpár SzövetségMagyar Kézilabda SzövetségMagyar Kosárlabda SzövetségMagyar Röplabda SzövetségMagyar Tenisz SzövetségMagyar Torna SzövetségMagyar Úszó SzövetségMagyar Kajak-Kenu SzövetségSzéchenyi István Egyetem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyémánt fokozatú támogatók

Audi Hungaria  Delta csoport  ScitecGyőr Projekt GyőrSzol 

Arany fokozatú támogatók

AgroFeed Friesland Chango  QP Szentkirályi Kékkúti (Theodora)  Vidanet

Ezüst fokozatú támogatók

Ceres Coop Dr. Gogl Praktiker

Bronz fokozatú támogatók

Csipet snackÉdes Napok Eudent FodorHatos és társaDr. Orto MC Donalds Media Markt Palatia  ewopharmaRoland Divatház Vill-Korr

Médiapartnerek

M4 Nemzeti Sport Győr+ média Kisalföld Funzine

Szervezők

Győr MOB

Rendszerinformáció

A weboldal 320px-es felbontás alá nincs optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!