A kuplung cseréje ár szintjén vajon mit jelenthet?

Vannak olyan munkálatok, amiket egyszerűen nem tudok még csak megsaccolni sem, hiszen még sosem találkoztam velük a korábbiakban. Ez valahol jó is meg rossz is, mert persze tökjó, hogy még sosem ment tönkre a kuplung az autóban, másrészt kicsit kellemetlen, hogy a kuplung cseréje ár szintjén fogalmam sem volt, hogy mit kóstál. Aztán egy munkatársam a figyelmembe ajánlotta a Méta Autószerviz oldalát és azóta nem érzem magamat annyira elképesztően elveszettnek, mint előtte.

Azzal indult a sztori, hogy az autó furcsa, szokatlan hangokat adott ki – persze minden autós sztori így indul, ami szervizzel végződik. Miközben engedtem fel a kuplungot jött valami fura zaj, aztán rázott az autó az indulásnál. Bár nem értek ehhez a témához, az mégis egyértelmű volt, hogy valami nincs rendben. Végül kilyukadtam a metaautoszerviz.hu-n, ahol teljes megvilágosodást nyerten a kuplung problémáját illetően. Foglaltam is náluk időpontot, hogy minél hamarabb túl legyünk ezen az ügyön, hiszen ahogy sok más embernek, úgy nekem is munkaeszközöm az autóm.

A kuplung cseréje ár szintjén egyáltalán nem vészes tétel, a weboldalon viszont annyit találtok róla, hogy normaidős a történet. Ez azért van így, mert más és más típusú autóknál másképp kell megbontani a dolgokat és míg az egyik autónál viszonylag könnyen el lehet jutni a cserélendő elemekhez, úgyhogy más típusoknál és lényegesen több időt is igénybe vehet akár. Ezért Autodata alapján történik az elszámolás. Ettől függetlenül, ha a telefonban tudtok pár szót ejteni arról, hogy melyik autó és milyen évjáratról van szó, akkor egy tapasztalt szerelő már valószínűleg fejből meg is mondja, hogy milyen a kuplung cseréje árazása az adott esetben.

Ahogy ezt az információt megtudtam innen, úgy egyébként azt is szintén, hogy mi történik, amikor a kuplungnál cserére van szükség és hogy milyen gyakorlati lépései vannak egy ilyen műveletnek. Például azt tudni lehet, hogyha kifejezetten a tengelykapcsolót, vagy a hozzá kapcsolódó pedált, ugye köznapi értelemben véve mi ezt hívjuk kuplungnak – érinti a meghibásodás, akkor itt nincs helye javításnak, egyértelműen cserével fog zárulni a mutatvány. Azonban, hogyha valahol máshol bújt meg az ördög a kérdésben, akkor még akár arra is lehet mód, hogy ne csere legyen a művelet, csak bizonyos részek javítása. De természetesen ez csak akkor lehet biztosra megmondani, ha az autószerelő már látta az autót és egyértelművé válik, hogy hol és mi okozza a problémát.

A kuplung cseréje ár formájában a Méta Autószerviz kollégáitól megkapható, szerintem érdeklődjetek, beszéljétek át a problémát telefonon és aztán minél hamarabb foglaljatok időpontot, nehogy már késő legyen az autó menthetősége szempontjából.