Szürkehályog műtét után visszatérhet a betegség?

Szürkehályog műtét

Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ adjunk először fontos megérteni, hogy mi is az a szürkehályog, hogyan alakul ki.

 

A szürkehályog tulajdonképpen a szem homályosodása, amely a fehérjék lebomlásából és összecsomósodásából ered a szemlencsében. Amikor kialakul a hályog a lencse homályossá válik és ez megakadályozza azt, hogy a fény megfelelően tudjon fókuszálódni a retinára. Ez okozza a homályos látást. A páciensek sokszor érezhetnek kettős látást, vakító fényt érzékelhetnek és színtorzulást is tapasztalhatnak. A szürkehályog gyakorta jár együtt az öregedéssel. A 80 év körüli emberek mintegy 50 százalékánál valamilyen szinten kialakul ez a rendellenesség. Fontos tudni, hogy a kialakulásában közrejátszik a dohányzás, a különféle gyógyszerek szedése, az alkoholfogyasztás, a különféle sérülések és a genetika is.

 

Milyen típusai vannak a szürkehályognak?

A korral kialakuló szürkehályognak három fajtája van: kemény szürkehályog amely könnyen felismerhető a lencse sárgás elszíneződéséről, kérgi szürkehályog, hátulsó, tok alatti szürkehályog. A traumás eredetű szürkehályog sérülés miatt alakul ki, azaz fizikai erőbehatás éri a szemet. A veleszületett szürkehályog fejlődési rendellenesség, amely sokszor a szem egyéb részeire is kihat. Itt nagyon fontos, hogy korán felismerjék a problémát és műtéti úton azonnal eltávolítsák a szürkehályogot.

Mi is az a szürkehályog műtét?

A műtét során a szürkehályoggal károsodott lencsét eltávolítják és egy mesterséges lencsével helyettesítik. Ez az implantátum már nem képes újra szürkehályogot kialakítani.  Dr. Nagymihály Attila szürkehályog specialista szerint a szürkehályog műtét végleges megoldást nyújt a problémára. Ha mind a kettő szemen elvégzik a műtétet, akkor a páciens élete végéig elkerülheti az újabb szürkehályog kialakulását.

 

Mi az a másodlagos szürkehályog?

Sokan összekeverik a másodlagos szürkehályogot azzal, hogy visszatért a szürkehályog. Ez a rendellenesség a hátsó szemkamrát érinti és itt alakul ki homályosodás hónapokkal vagy akár évekkel a szürkehályog műtét után. Ekkor nem a szemlencse, hanem a beültetett lencse tokja válik homályossá és okoz a szürkehályoghoz hasonló tüneteket. Ez később sajnos zavarólag hathat. Ez a másodlagos szürkehályog a műtött betegek mintegy 20 százalékát érintheti. Ezt a látásromlást egy speciális lézerrel lehet orvosolni, amely egy néhány perces beavatkozást takar. A műtét teljesen fájdalommentes és újabb műtétre ezután már nem kell számítani.

 

Mikor érdemes felkeresni az orvost?

A következő tünetek fennállása esetén érdemes szemészorvos segítségét kérni: szürkehályog gyanú, a műtéttel kapcsolatos bármilyen probléma, esetleg nagyfokú dioptria vagy időskori szemromlás. Ma már nagyon sokfajta eljárás létezik, amelynek segítségével az orvos a problémákat teljesen megszüntethetik, vagy részlegesen megoldást találnak rá és enyhíthetik a különféle tüneteket.