A FALDEKORÁCIÓ ÚJ KORSZAKA – ITT A CSILLOGÓ DEKOR FÓLIA!

Ahogyan egy festmény vagy egy szobor elkészítése során a művész gondosan választja meg az alapanyagokat és a technikát, a faldekoráció is lehet egyfajta művészi folyamat, mely az otthonunkban található „vásznakon” jelenik meg. Itt lép színre a dekor fólia (hivatalos nevén textil fólia) ami egy izgalmas és sokoldalú alapanyagént új dimenziót nyit a lakberendezésben és faldekorációban.

Miért érdemes ezzel a módszerrel foglalkozni? Nos, nem csak gyors és egyszerű a felhelyezése, de lehetőséget ad arra, hogy megteremtsük saját otthonunkban azt az atmoszférát, amelyben igazán jól érezzük magunkat. Ráadásul ha meguntuk vagy egyszerűen csak váltani szeretnénk, könnyedén átfesthetjük ugyanúgy, mint bármely más falfelületet.

Használata kimondottan rugalmas, jelentős előnyöket kínál a hagyományos festés vagy tapétázás alternatívájaként. A változatos színek, textúrák és minták palettája szinte végtelen lehetőségeket rejt, legyen szó diszkrét, „koptatott” hatásról, vagy 3D-s felületeken való alkalmazásról.

Ja és ami az alkalmazást illető, ha már szóbakerült: a dekor fólia nem csak a profiknak van fenntartva! Ha rendelkezünk az alapvető szükséges eszközökkel, mint például a Printex LXD ragasztó és ecset, akkor már készen is állunk a DIY (Do It Yourself) projekt indítására. A fólia felhelyezése és eltávolítása is viszonylag egyszerű folyamat, amely biztonságosan végezhető el otthoni körülmények között is. De ezt mindjárt bemutatjuk részletesebben is. 🙂

Ha tetszik a látvány és el tudnád képzelni te is ezt a hatást a faladon, mindenképpen olvass tovább!

Faldekoráció vs egyszerű falfestés / tapétázás

Az otthon több mint négy fal és egy tető; az az a hely, ahol pihenünk, ahol az életünk zajlik, ahol önmagunk lehetünk. A falak, melyek körülvesznek minket, sok mindent mesélhetnek rólunk. Ebben a kontextusban a dekor fólia nem csupán egy szépítő elem, hanem egy eszköz is. Eszköz arra, hogy vizuálisan bővítsük a teret, hogy funkcionálisan szétválasszunk egymástól különböző helyiségeket, vagy éppen hogy a hangsúlyt egy adott részre helyezzük.

A dekor fólia segítségével az is lehetőség nyílik, hogy a faldekorációban érvényre jussanak a változatos igények és stílusok. Elmúltak azok az idők, hogy csak a fűrészporos tapéta és a poszterek között kelljen választanunk. Most a fóliának hála átgondolhatjuk, személyre szabhatjuk a lakásunkat és megteremthetjük a tényleg tökéletesen ránk szabott belső tereket. Érdemes tehát elmerülnünk a benne rejlő lehetőségekben, és felfedezni, hogy a fóliával az egyszerű falak milyen izgalmas „művészi vásznakká” válhatnak.

Dekor fólia vagy textil fólia? Esetleg bútorfólia?

A nevek terén elég nagy kavalkád van a neten úgyhogy érdemes egy picit tisztába tenni, hogy most miről is van szó.

A termék hivatalos neve a textil fólia, de nagyon sokan keresik “dekor fólia” néven. Ezért hivatkoztunk rá ezen a néven, legtöbbeteknek így lesz ismerős.

A dekor fólia / textil fólia lényegében egy speciálisan kialakított, rendkívül szépen csillogó fólia, amit a falra (vagy ahogy a nevében is van, textilre és vászonra is) ragaszthatunk.

De véletlenül sem összekeverendő a bútorfóliával! Az egy teljesen más téma és más termék. A bútorfólia egy speciálisan tervezett, többnyire öntapadó, műanyag alapú fólia, amely egyedi mintákkal, textúrákkal és színekkel rendelkezik. Olyan mint egy „második bőr” a fal vagy bútor számára, amely nem csupán dekoratív funkciót lát el, hanem gyakran védi a falat a kisebb karcolásoktól, kopástól vagy akár nedvességtől is.

Mi viszont most erről beszélünk, ami a textil fólia falon történő dekorációs alkalmazása:

A textil fóliát megelőzően egy ragasztó réteget kell felvinni a felületre, arra helyezni a fóliát és aztán megfelelő száradási idő elteltével lehet húzni a hordozó felületet és ott marad a szép, fényes fólia.

Miért érdemes textil fóliával dekorálni a falakat, a hagyományos festés/tapétázás helyett?

 1. Gyorsan felrakható és egyszerű a használata: A dekor fólia gyors és egyszerű megoldást kínál. Nincs szükség festésre előtte, akár egy nagyméretű fehér falat is remekül fel lehet dobni a használatával. Rövid a száradási ideje, az is elsősorban a ragasztónak kell.
 2. Változatos és egyedi: A hagyományos festékek és tapéták gyakran korlátozottak a szín és minta tekintetében. A dekor fólia használata viszont szinte garantáltan egyedi mintázatot fog alkotni minden falon, ami nem köszön vissza mások otthonában.
 3. Könnyű cserélhetőség: Ha meguntuk a látványt, egyszerűen csak elég átfesteni mint bármely más falfelületet és akár újra is lehet kezdeni. Más színnel vagy színekkel és más mintázatokkal, technikával.
 4. Különleges a végeredmény: egy egyszínű festett fal, vagy esetleg egy tapéta egyáltalán olyan különleges ma már, még ha rengeteg szín és forma közül is lehet választani. A textil fólia a falon történő alkalmazásával garantáltan sokkal különlegesebb eredményt lehet elérni.

Kiknek ajánljuk a dekor fóliát?

A dekor fólia széleskörűen alkalmazható és bár nem szoktunk ilyet mondani, de tényleg mindenkinek ajánlható aki kicsit is szeretne igényesebb, különlegesebb hatásokat elérni a falakon. Némi kreativitás, egyedi stílusra való törekvés és kísérletező kedv persze ajánlott, de hidd el: ezek benned is megvannak! A DIY (Do It Yourself, azaz „Csináld magad”) rajongók számára különösen előnyös, mert nem igényel szakértelmet és könnyen, gyorsan felhelyezhető.

Azok számára is ideális, akik gyakran változtatnák otthonuk vagy irodájuk stílusát, mert a fólia könnyen eltüntethető anélkül, hogy kárt tenne a falban. Családoknak, akiknek gyerekeik gyakran változtatják kedvenceiket és így a szobájuk témáját is, a dekor fólia lehet egy egyszerű és költséghatékony megoldás.

Kisebb boltok, vállalkozások, irodák és üzletek számára is kiválóan alkalmas, mert lehetőséget biztosít az üzlethelyiség gyors és egyszerű átalakítására, akár szezonális dekoráció, akár brand-azonosság erősítése céljából.

A szükséges eszközök és anyagok

Ahogy azt az előzőekben is írtuk, felhelyezés rendkívül egyszerű és tényleg nem kell hozzá sok mindent tudni vagy birtokolni. Nézzük gyorsan azon eszközök listáját, amire szükség lehet a munka során:

 1. Mérőszalag: A fólia pontos méretre vágása előtt elengedhetetlen a fal méretének megmérése.
 2. Maszkoló szalag: ezzel ragaszthatjuk körbe a mintát, hogyha csak a fal egy adott területet szeretnénk így díszíteni.
 3. Vágóeszköz: Egy jó minőségű szikével vagy tapétavágóval könnyen és precízen vághatjuk méretre a fóliát.
 4. Egy kis darab összegyűrt fólia: ezzel remekül el lehet simítani az anyagot a falon
 5. Tisztító anyagok: egy tiszta ruha vagy seprű, amivel a falat a művelet előtt portalanítani tudjuk.
 6. Printex LXD ragasztó: Ha a fólia nem öntapadós típusú, egy jó minőségű, a fóliához ajánlott ragasztó szükséges lehet. Ebben az esetben ecset vagy még jobb egy henger – ennyi kell a ragasztó egyenletes eloszlatásához.
 7. Szintező: Ha pontosan szeretnénk elhelyezni a fóliát, egy szintező eszköz hasznos lehet. Ha nincs, de elég jó a szemmértékünk, akkor ez is simán elhagyható.
 8. Létra vagy állvány: Nagyobb magasságú falak esetében.

Ennyi felszereléssel és némi kreativitással bárki képes lehet saját otthonában vagy munkahelyén látványos változásokat végrehajtani. A ragasztó, az ecset és a henger beszerezhető a webáruházban a textil fóliákkal együtt, a többi pedig várhatóan úgyis van már a háztartásokban.

Lépésről lépésre útmutató: felkészülés, ragasztás, alkalmazás

 1. Tervezés és kiválasztás: Mielőtt bármibe is belekezdenénk, érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen színű dekor fóliát szeretnénk felhelyezni, és melyik falon vagy felületen. Ebben segíthetnek online inspirációs oldalak, katalógusok vagy a boltokban elérhető mintadarabok.
 2. Mérések és számítások: Mérjük le a dekorálni kívánt fal vagy felület méreteit. A mérések alapján számoljuk ki, hogy mennyi fóliára lesz szükségünk. Ne felejtsük el hozzáadni néhány extra centimétert a biztonság kedvéért.
 3. Fal felület előkészítése: Tisztítsuk meg a falat a portól és kosztól, majd hagyjuk megszáradni ha esetleg némi nedves törölgetést is kapott.
 4. Eszközök előkészítése: Készítsük elő az eszközöket és anyagokat, amelyekre szükségünk lesz. Ezeket ne akkor keresgéljük amikor már felkentük a ragasztót a falra!
 5. Fólia Kivágása: Vágjuk ki a fóliát a méreteinknek megfelelően, lehetőleg egy tiszta és sík felületen.
 6. Ragasztás és Felhelyezés: kenjük be a falat a Printex LXD ragasztóval ott, ahol majd a fólia is meg kell, hogy tapadjon. Figyelem: a ragasztó viszonylag gyorsan szárad, úgyhogy nem szabad nagyon elhúzni a munkafolyamatot.
 7. Simítás nagyjából: Használjuk a simító eszközként először csak a tenyerünket, hogy nagyjából elegyengessük a fóliát a falon.
 8. Finomítás: egy kisebb darab már korábban összegyűrt fóliával még szebben eltudjuk simítani az anyagot.
 9. Ellenőrzés és várakozás a száradásra: végezetül ellenőrizzük, hogy minden részlet a helyén van-e. Ha igen, akkor nincs más hátra, mint hogy várjunk 2-4 órát a fal száradására. Ennél korábban nem nagyon akarjuk eltávolítani a fóliát, mert a felázott fal felületről esetleg a vakolatot is lerántjuk.

Szabad a kísérletezés és variálás!

A tapasztalatok alapján számos módja van annak, hogy a fóliát a falra helyezzük:

Diszkrét, „koptatott” hatás

Ha csak egy finom, „kopottas” megjelenést szeretnénk, akkor elegendő a ragasztót csak néhány ponton, véletlenszerűen felvinni, így csak bizonyos területeken fog megragadni a falon. Ehhez az ecsetet érdemes használni.

Ebben az esetben az alábbiakra kell figyelni:

 1. Ragasztó Réteg: Használjunk kevesebb ragasztót a fólia egyes részein, hogy azok kisebb mértékben tapadjanak a falhoz.
 2. Fólia Tördelése: Alkalmazhatunk egy enyhén tördelt technikát, amikor a fóliát felhelyezzük, vagy akár kézzel is meggyűrhetjük bizonyos részeket.
 3. Színelemzés: Egyes fóliák esetén játékba hozhatjuk a színárnyalatok variálását is, hogy az egyes területek különböző mértékben „kopjanak”.

Csíkok és különféle alakzatok használata

Nem szükséges a fóliát egy teljes felületen felhelyezni. Csíkokban, geometrikus alakzatokban vagy akár összetett designokban is felhasználhatjuk:

 1. Tervezés: Először is tervezzük meg, hogy milyen alakzatokban szeretnénk a fóliát felhelyezni. Itt a mérőszalag és egy ceruza lehet a legjobb barátunk.
 2. Vágás: Az előre meghatározott formák és méretek alapján vágjuk ki a fóliát.
 3. Felhelyezés: Ragasszuk fel az előkészített darabokat óvatosan, ügyelve arra, hogy a különböző formák és színek harmonizáljanak egymással.

3D-s felületeken is bátran használhatod

A dekor fólia nem csak sík felületeken mutat jól. Kiválóan néz ki texturált, 3D-s felületeken, ahol a fal kisebb egyenetlenségeinél fog meg a díszfólia, ezzel hangsúlyozva annak mintázatát.

Ha pedig meguntuk a csillogást …

Az ízlés, a trendek és az élethelyzetek változnak, és néha szükségessé válhat a korábban alkalmazott dekor fólia eltávolítása vagy módosítása. Szerencsére a modern dekor fóliák kialakítása lehetővé teszi ezeknek a változtatásoknak a viszonylag egyszerű és biztonságos végrehajtását.

Ehhez nem kell mást tennünk, mint átfesteni a felületet. Ugyanúgy, mint hogyha bármilyen más fal felületről lenne szó.

Először is érdemes egy alapozó réteget felvinni hogy a festék jobban tapadjon. Majd ki kell választani az új szint és a festék típusát és ezt követően a szokásos módon át tudjuk festeni a falat.

Amint megszáradt az új festékréteg, már élvezhetjük is az új kinézetet!

Ha tetszett a cikk szívesen kipróbálnád te magad is a falad dekorációját, akkor nincs más dolgod, mint kiválasztani a számodra szimpatikus textil dekor fóliát a szitafestekbolt.hu webáruház kínálatából!