Dugattyús kompresszor, kompakt megoldás mindenkinek

Variációk sűrített levegőre

A kompresszorok nem csupán ipari környezetben, hanem kisebb műhelyekben vagy akár a ház körül is jó szolgálatot tehetnek. A különböző alkalmazási területekre persze más-más készülék javasolt, de szinte biztos, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő berendezést.

A kompresszorok feladata lényegében végtelenül egyszerű: a levegő sűrítése és szállítása. Az, hogy ezt milyen módon érik el, már egészen más kérdés. Az eszközök ebbéli képességét és teljesítményét pedig nem más határozza meg, mint a működési elv. Ebből a szempontból a kompresszorok sok változáson estek át, míg kialakult a ma használatos két fő technológia. Napjainkra ugyanis mindössze a csavarkompresszor és a dugattyús kompresszor termékkategóriája maradt meg a kínálatban.

E két működési elv alapjaiban határozza meg azt, hogy mely kompresszortípusok mely alkalmazási területekre ajánlottak. Ha ipari teljesítmény és folyamatos működés az igény, gyakorlatilag a csavarkompresszor az egyetlen út. Ha azonban az alacsony ár és az olcsó fenntarthatóság fontosabb, mint a teljesítmény, a dugattyús kompresszor lesz a megfelelő választás. Ez utóbbi tehát elsősorban hobbi- és barkács célokra ajánlott eszköz, de ezen belül színes a kép.

Munka a dugattyúkkal

A dugattyús kompresszor lelkét értelemszerűen a beépített egy vagy két dugattyú jelenti. Ez az alkatrész felel ugyanis a levegő sűrítésének feladatáért. Önmagában, hajtás nélkül persze ez sem sokat ér, így egy robbanó- vagy épp elektromos motor is a konstrukció fontos részének számít. A dugattyús kompresszor egyszerű működéséből fakadóan olcsón beszerezhető, fenntartási és karbantartási költségei pedig szintén minimálisak.

Az alkalmazott technológiának persze árnyoldala is van, mely nem más, mint a szakaszos működés. Az intenzív használattól ugyanis a dugattyúk hajlamosak túlmelegedni, hűlési ideje alatt a dugattyús kompresszor pedig nem képes sűrített levegő előállítására. Az említett előnyök és hátrányok együttese okán ajánlott leginkább hobbi- és barkács célokra ez az eszköz, mely területre azonban verhetetlen opció.

Ház körül és műhelyben

Egy hétköznapi dugattyús kompresszor rendkívül hasznos lehet a háztartásokban. Modelltől függően több-kevesebb munka elvégzését segíthetik, a kerékfújástól a különféle tisztítási, takarítási vagy épp festési munkákkal bezárólag. Egy egyszerű eszköz, mely számos munkafázist és feladatot megkönnyíthet. A vásárlás előtt érdemes lehet összeszedni az egyéni igényeket és alkalmazási területeket, melyek birtokában a forgalmazók szakértői azoknak megfelelő modellt ajánlanak majd.

A dugattyús kompresszor persze szakmunkák során is segítséget nyújthat, így kisebb műhelyekben is jól hasznosítható. Az ipari kompresszorok által biztosított folyamatos teljesítmény nem mindenhol elvárás, így ezekben az esetekben probléma nélkül alkalmazhatók a dugattyús modellek is. Egyszerű működés és használat, költséghatékony fenntartás, megbízható feladatvégzés – ezeket képes kínálni a legegyszerűbb dugattyús kompresszor is.