Egyenlő lehetőségek országszerte – közigállás Győr városában

A hazai munkaerőpiaci helyzetet vizsgálva földrajzi alapon is sok különbséget találunk a lehetőségek mennyiségében és minőségében egyaránt. Léteznek azonban olyan álláshelyek, melyek lényegében mindenhol egyenlő feltételeket kínálnak, ez pedig nem kis szó.

Aránytalan piaci eloszlás

Ahogy a hazai gazdaság is kifejezetten különböző képet mutat az ország egyes részein, ehhez kapcsolódóan a munkalehetőségek kínálata sem tekinthető kiegyenlítettnek. Egyértelműen azt mondhatjuk, hogy Magyarország meglehetősen fejnehéz, hiszen mindkét tekintetben a főváros emelkedik ki egyértelműen a mezőnyből. Ezzel persze kiváló alternatívát képez azok számára, akik bőséges álláskínálattal szeretnének találkozni, ám ez összességében nem ennyire egyszerű.

A fővárostól elvonatkoztatva is azt mondhatjuk, hogy az ország egyes régióiban kifejezetten különböző lehetőségekkel találkozhatnak az álláskeresők. A keleti és déli országrész a legújabb statisztikák szerint továbbra is lemaradást mutat még úgy is, hogy az utóbbi években itt is megfigyelhető volt egy bizonyos mértékű fellendülés, mely a munkahelyeket is érintette. Az ország nyugati része, a Dunántúl ugyanakkor továbbra is virágzó lehetőségekkel büszkélkedhet.

Bár nehéz olyan területet találni a munkák között, mely országszerte közel azonos, de legalábbis nagyon hasonló feltételeket kínál, mégis létezik ilyen. Bizonyára mindenki hallott már a közalkalmazotti státuszról, mely egyben ehhez illeszkedő álláshelyeket is kínál. Ezek a munkák pedig lényegében országos lefedettséggel bírnak, elképesztően sokszínűek és a törvényben meghatározott feltételek miatt a különbségek is minimálisak. Így tehát egy közigállás Győr városában is ugyanaz, mint bárhol keleten.

Bárhol a köz szolgálatában

közalkalmazotti álláshelyek jellemzően olyan intézményekhez és feladatkörökhöz kötődnek, melyekre mindenhol egyaránt szükség van, így talán egyértelmű miért is beszélhetünk országos lefedettségről. Egy közigállás Győr városában is kötődhet az egészségügyhöz, oktatáshoz, vagy épp közlekedéshez, mely szférák az ország bármely más pontján fontosak. Ennek megfelelően pedig egy olyan univerzális területről beszélünk, mely képes hidat képezni az egyes régiók munkaerőpiacai között.

Természetesen azt nem állíthatjuk, hogy a közigállás Győr által kínált palettája mindenben megegyezik egy kisebb, kelet-magyarországi régió kínálatával. Egy nagyobb, erősebb gazdasággal rendelkező, magasabb lakosságszámmal rendelkező városban és környékén értelemszerűen több ilyen álláshellyel számolhatunk, mint a kisebb helyeken. A kínálat ugyanakkor mindenütt erősnek mondható, főleg számításba véve az álláspiacon egyébként uralkodó és egyértelműen észlelhető differenciákat.

Így tehát bár egy közigállás Győr városában nem sokban különbözik a többi ilyen munkától, a különbségek nem tűnnek el teljesen. Érdemes azonban ezt a területet más szempontból is megvizsgálni, mégpedig a teremtett feltételek és akár a jövedelem tekintetében. Ilyen fronton talán még jelentősebb különbségekkel találkozunk az egyes területeken. Ez pedig már egészen korán is feltűnhet a munkavállalók számára, hiszen sokszor akár egy diákmunka Győr városában, ahol erősebb a gazdaság, egészen más, mint máshol.

Egyenlő feltételek mentén

közalkalmazotti státusz előnyei között egyértelműen megemlíthető az, hogy a bértábla, illetve a különböző illetmények, de még a munkavégzés rendje is központilag szabályozott. Ennek megfelelően pedig egy közigállás Győr valamelyik intézményében ugyanolyan feltételeket kínál, mint egy nehezebb gazdasági helyzetben lévő régió hasonló pozíciója. Mégis sokak számára ez a rigidebb keretrendszer az, ami eltántorítja őket a közigállás paletta feltérképezésétől, holott ez inkább teremt tisztább helyzetet.

közigállások kínálata ráadásul meglehetősen gyorsan változik, gyakran bukkannak fel új, vagy újonnan megüresedett pozíciók, így akár kíváncsiságból is érdemes lehet olykor ellenőrizni az aktuális listát. A feltételeknek is néhány kattintással utánajárhatunk, így pedig hamar kiderül, hogy mire számíthatunk egy-egy ilyen állás keretében. A hely pedig gyakorlatilag tényleg mindegy, hiszen egy közigállás Győr környékén is lehet ugyanolyan, mint bárhol máshol az országban, akár a fővárosban is.

Ezek tükrében pedig mindenképpen arra bátorítjuk az álláskeresőket, hogy merüljenek el a közigállások kínálatában, hiszen ezt a területet is érdemes megismerni. Ha kiszámítható körülményeket, megbízható hátteret és biztos jövedelmet keresünk, azt mindenképpen megkaphatjuk ettől a szférától. A többi már leginkább rajtunk múlik és azon, mennyire vagyunk képesek betagozódni egy kívül látszólag merevebb, de egyébként meglehetősen hétköznapi rendszerbe.