Húsmentes húsvéti étel

Húsmentes

A húsvéti ünnepkör talán legkiemelkedőbb napja a nagypéntekhez kapcsolódik, ez a negyvennapos böjt, a bűnbánati időszak utolsó napja. A hagyományok szerint ezen a napon tilos volt húst fogyasztani. Ez a nap alkalmat ad arra, hogy a test és a lélek megtisztítását helyezzük előtérbe, ugyanakkora alkalmat ad a lemondásra, a hitben való elmélyülésre, és nem utolsó sorban arra is, hogy méltóképpen felkészülhessünk az ünnepre. Nagypéntek nem járt az ételek teljes megtagadásával, a húst és az állati eredetű ételek fogyasztását kerülték a keresztények, a húsmentes ételek fogyasztására törekedtek. Ezen a napon a legtöbb népszokás szerint a hagyományos étel a tört paszuly pirított hagymával. A húsmentes ételek azonban nem korlátozódnak csak a nagypénteki napra, hiszen napjainkban nagyon sok olyan család van, amelynek mindenegyes tagja nem fogyaszt húst.

Ilyen értelemben a vegetáriánus családtagjainkra is gondolni kell. Mi az, ami a húsmentes ünnepi asztalra felkerülhet? Abban az esetben, ha a tojás és a különféle tejtermékek a megengedett kategóriába tartoznak, nagyon egyszerű dolgunk van, hiszen számos gusztusos fogás könnyedén elkészíthető. A tojást és tejtermékeket fogyasztó vegetáriánusok számára ideális a sokféle kence, a különböző tavaszi fűszerekkel, zöldségekkel kiegészített mártogatós tál, jöhet a körözött, a medvehagymával. A hagyományossá vált töltött tojás is központi helyet kaphat az ünnepi asztalon, természetesen hanyagolva a sonka darabkákat a masszából. Számos olyan húsmentes receptet találunk, amelyekkel igazán ünnepi asztalt tudunk teríteni.