Itt a kirándulási szezon! Mire figyeljünk oda?

Ahogy egyre jobb az idő, úgy lesz az embernek is kedve kicsit kiszakadni a természetbe. Erre viszont érdemes felkészülni, főleg ha többnapos kirándulásra adjuk a fejünket. A természet, habár csodálatos, de keményen megtréfálhat minket, amikor nem figyelünk oda. Mire készüljünk fel, és milyen megoldásokkal tegyük élvezetessé a túrát?

A megfelelő cipő – mindig legyen minőségi

Sokan szeretnek spórolni a túracipőn, gondolván, az úgyis csak alkalmi kiruccanáshoz kell. Pedig az a helyzet, hogy ha minőségtelen a túracipő az az egész túránkat meg tudja keseríteni. A nem megfelelő talpú és nem jól szellőző lábbeli ugyanis komoly sérüléseket – vízhólyagokat, kidörzsöléseket – okozhat a túra alatt. Ez pedig igen komoly probléma, hiszen elég, hogy egyszer vízhólyagos legyen a lábunk és az egész túra folytatásának annyi. Mi tehát a megoldás? Inkább költsünk kicsit többet egy minőségi túracipőre, minthogy az egész kikapcsolódásunknak annyi legyen a rossz cipő miatt.

Tegyük víz- és ütésállóvá a legfontosabb eszközeinket

Nincs is annál szomorúbb, amikor a legizgalmasabb sziklás hegyvidéken épp lőni szeretnénk egy képet a mobilunkkal, de egy rossz lépés miatt a készülék a sziklán landol és javíthatatlanul széttörik. Sőt, az sem ritka, hogy a mobilok és fényképezők a helyi tóban, vagy a pocsolyában végzik egy vétlen mozdulat miatt. Ráadásul arra is érdemes felkészülni, hogy a túrázás közben hirtelen elkap minket egy eddig még soha nem tapasztalt hatalmas zápor… A váratlan helyzeteket lehetne még sorolni, viszont a lényeg ugyanaz: minden elektronikai kütyünket tartsuk vízhatlan nejlonban a hátizsákon belül, amikor túrázni indulunk. A mobilunkra pedig olyan telefontok kerüljön, ami minimum ütésálló, és megfelelően védi a telefont ezektől a hirtelen helyzetektől.

Szúnyog- és kullancsriasztók

Ha valóban nem csak sétálgatásra készülünk, hanem egy komolyabb túrára akkor ne spóroljunk a rovarriasztókon. Ne is nézzük, mennyibe kerül, vegyük meg a legjobb minőségűt belőle, mert bizony lesznek olyan szakaszok, ahol nagyon is szükség lesz rá. Általában a hűvösebb erdők, és vízpart menti ligetek fognak bővelkedni nyáron is a rovarokban. Előtte pedig az sem árt, ha beoltatjuk magunkat Lyme-kór ellen.