A DVD lemezek gólpozíciója rendíthetetlen?

A streaming szolgáltatók világában már-már úgy tűnhet, hogy a CD és a DVD lemezek ideje lejárt. Előbbiek esetében valóban tapasztalható némi visszaesés, ellenben utóbbiaknál nincs jel, ami a tézist bizonyítaná.

Akkor jöhet az otthoni mozizás?

A fentiek fényében tehát elvitathatatlan tény, hogy a DVD lejátszó az az eszköz, amit érdemes beszerezni és akár nap, mint nap használni. A gyártók kompakt méretekkel és sokoldalú funkcionalitással kalkulálnak, ezért aztán a választék kifejezetten sokszínű. A döntés akár némi fejtörést is okozhat, pontosan azért, mert a széles spektrumot bejáró termékpaletta tagjai jóformán kivétel nélkül tökéletesek.

Az egyedi igényeket célszerű górcső alá venni, mert mindig ezek a mérvadóak. Például a médiafogyasztási szokások megvizsgálása kicsit tudatosabb szemmel sokat nyomhat a latba. Hetente hányszor kerülnek elő a DVD lemezek a tartójukból? Filmek, koncertek, saját felvételek – mik azok, amik a repertoár részét alkotják? Ha a kérdésekre megvannak a releváns feleletek, akkor onnantól kezdve sokat tisztulhat a kép. Ha mondjuk havonta épp csak egy-két alkalommal kerül sor mozizásra, akkor felesleges csúcsberendezésben gondolkodni, mert valószínűleg a rendelkezésre álló opciók töredéke kerül az érdeklődés célkeresztjébe. Ellenben, ha a filmezés folyamatos program, akkor már csak a maximális komfort jegyében sem ildomos alább adni a maximumnál.

Mennyit bír egy megfelelő lejátszó?

Az élettartam kérdése teljesen jogos felvetés, ám ezen a területen nincsen mitől tartani. Az eszközöket úgy tervezték, hogy bírják a gyűrődést, akár a nonstop használatot is. Úgyhogy a lényeg az az, hogy újabb és újabb DVD-k szolgáljanak izgalmas nézni, és/vagy hallgatni valóként. S bár, ahogy arra fentebb utaltunk, sokan a DVD napjának végleges lenyugvását jósolták már évekkel ezelőtt ez a prognózis nem jött be. Jelei sem mutatkoznak annak ellenére sem, hogy napjainkban a médiafogyasztás változik, alakul és egyre inkább a streaming szolgáltatók veszik át az irányítást.