Lehetséges a csőtörés bemérés bontás nélkül?

A csőtörés az egyik legkomolyabb vízvezeték-szereléssel kapcsolatos probléma: amellett, hogy az egész lakás épségét kockára teheti, nagyon kellemetlenül érinthet bennünket. Amennyiben megszólalt bennünk az első vészcsengő, inkább vegyük az irányt a csőtörés bemérés felé, hiszen ezzel könnyedén elkerülhetünk egy közelgő katasztrófát.

Tényleg olyan gyakori a csőtörés?

Szerencsére nem, ha a vízvezeték-rendszerek rendszeresen karban vannak tartva! Azoknak a tulajdonosoknak azonban lehet némi félnivalójuk, akik megfeledkeznek erről, és egy több évtizede felhúzott ingatlanban élnek. Sokszor pedig elég egy túlkoros vízhálózat is ahhoz, hogy valahol repedés, törés következzen be a rendszerben: bár meglehet, hogy egy eleinte egy kis hajszálrepedésről lesz szó, a folyamatos terhelés hatására ebből sajnos előbb-utóbb csőtörés lehet. A problémák hosszan tartó fennállása pedig további károkat okozhat otthonunkban. A csőtörés mögött számtalan számtalan ok húzódhat meg, így általában se szeri, se száma. Lehet, hogy csak elöregedett a vízhálózat, de az is lehet, hogy előzetes kivitelezési hibáról van szó, gyengébb minőségű anyagok lettek beépítve, de akár a visszatérő dugulások is elvezethetnek minket ide. De mégis honnan tudhatjuk biztosra, hogy valóban csőtöréstől kell félni? Például a csőtörés bemérés módszereivel!

Mi az a kamerás csatornavizsgálat?

A csőtörés bemérés legelterjedtebb eszköze a csatorna kamerázás, amit a Dénes Építőipari Kft. is alkalmaz, ráadásul profi Rothenberg gépekkel, 0-24 órában elérhető szolgáltatással. Amennyiben csőtörésre gyanakszunk otthonunkban, mindenképpen érdemes rákérdezni a vízvezeték-szerelőnél a kamerás csatornavizsgálat lehetőségére. Olyan szennyvízálló kamerákról van szó ugyanis, amit végig tudnak vezetni a szakemberek az ellenőrzést igénylő területen. Mivel egy rugalmas rúd végére vannak rögzítve, így az előrehaladás is könnyű lesz velük a csövekben. A Dénes Építőipari Kft. csapata például az 50-estől egészen az ipari cső méretekig vállalja a diagnosztikát, így minden lefolyóhoz találhatunk egy jó megoldást. A módszer továbbá valós idejű információkat kínál, amelyet a szakavatott vízvezeték-szerelő egy külső kameraképen keresztül tud végigkísérni.

Miért olyan ígéretes módszer a csőtörés bemérés?

A csőtörés bemérés legkiemelkedőbb előnye, hogy teljesen felesleges bontási munkálat nélkül találhatjuk meg a sérülés pontos helyét a rendszerben. Ennek hallatán az ügyfelek is sokkal nyugodtabban vethetik bele magukat a folyamatba, még akkor is, ha csak egy rutinellenőrzésről van szó. Másik nagy előnye, hogy időt takaríthatunk, hiszen nem kell hosszú órákat eltölteni azzal, hogy az ember egyáltalán rájöjjön, hogy hol induljon neki a csatornahálózatban. Ez talán nem is meglepő tekintve, hogy a vízvezeték-rendszer a csövek végeláthatatlan labirintusa, így hatékony megoldások (pl. kamera) nélkül elég nehéz megérteni, mi is történik odabent. Egy rutinos szakember jelenlétében 1 órán belül megállapítható a probléma helye és oka. Végül, de nem utolsó sorban, nem érdemes megfeledkezni a dolgok anyagi oldaláról sem, hiszen jelentős összeget takaríthatunk meg maguknak, ha már első nekifutásra is célba érünk, illetve tényleg csak azon a szakaszon kell majd megbontani a burkolatot, ahol csőrés áll fenn.