Mennyit érdemes költeni a laptopra?

A laptop manapság számtalan árkategóriában kapható a pár tízezer forintostól egészen a milliósig. Mi az, ami árban megéri nekünk és hogyan döntsük el? Adunk pár tippet hozzá!

Családoknál gyakori főleg, hogy százezreket költenek olyan számítógépre, amit egyáltalán nem használnak ki. Az oka általában ennek az, hogy kevésbé ismerik a megfelelő specifikációkhoz rendelhető programokat. Vagyis inkább az erős gépek felé hajlanak, mert nem biztosak abban, hogy egy gyengébben majd jól lehet filmet nézni. Pedig érdemes átgondolni, mennyiért veszünk gépet, mert a túlárazottak esetében egyszerűen nem fog megtérülni a befektetés.

Alacsony árkategóriában

Ezek a gépek általában nem rendelkeznek megfelelő videokártyával és memóriával ahhoz, hogy például közepes igényű játékokat futtassunk rajtuk. Leginkább internetezésre és általános adminisztratív munkára ajánlott, például dokumentumírásra. Az ilyen gépeket ezért olyanoknak lehet ajánlani, akik internetezésre használnák azt, továbbá pár szöveges dokumentum megírására. Teljesen alapgépnek számítanak.

Alacsony-közép árkategória

Ide sorolhatóak a 150 és 350 ezer forint közötti laptopok. Itt már jobban lehet rajtuk alkalmazni a különféle programokat, internetezni, és természetesen játszani. Nem egy erőgépek, de családi eszköznek, átlagos felhasználásra tökéletesek. Aki nem is akar a hobbiszintű felhasználásnál többet a számítógéptől, annak egyébként nem is muszáj annyit költenie rá, mint ha legalább egy félmilliós Macbook modellt venne. Ebben a kategóriában egyébként már egészen jó laptopok kaphatóak, gyakran igazán erős specifikációval, vagyis valóban nincs miért panaszkodni.

Profi gépek

A prémium árkategóriás laptopok nagyjából a 350 ezer forintos kategóriától a csillagos égig kaphatóak. Igazi erőgépek és azoknak ajánlottak, akik ki is használják ezt a tulajdonságát. Nagyban játszó gamerek, grafikusok és D3 modellezők, továbbá videós vágók gépei sorolhatóak ide. Vagyis aki csak általános felhasználásra szeretne laptopot, az ne költsön feleslegesen erőgépre, hiszen nem is használná azt ki. Ellenben a szakemberekkel, akiknek viszont létszükség.