Minden, amit tudni akart a hőszigetelő ablakokról

Nyílászáró csere esetén célszerű a hőszigetelő ablakok mellett dönteni, ugyanis a nyári hőségben és a téli hidegben egyaránt érezhető ezen típusok előnye a hagyományos típusú ablakokkal szemben.

Mit jelentenek az egyes jellemzők, két ablak közül melyik hatásosabb hőszigetelés szempontjából és hogyan járulnak hozzá a hőszigetelő ablakok otthona kényelméhez? Olvassa el cikkünket, amelyben ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni!

Mit jelent a két- vagy háromrétegű üveg egy hőszigetelő ablaknál?

A leginkább hőszigetelő ablakok két- vagy háromrétegű üveggel rendelkeznek. Mit is jelent ez az ablak, valamint hőszigetelés szempontjából?

kétrétegű üveggel rendelkező hőszigetelő ablakok ma már minden új építésű ingatlan kötelező elemének számítanak, így műanyag ablakaink mindegyike alapáron ilyen típusú üvegezéssel készül. Az üvegezés különlegességét a két üvegtábla között található argon gáz réteg adja, amely biztosítja a megfelelő hőszigetelést.

Ma már elérhetőek a háromrétegű üveggel készített hőszigetelő ablakok is, amelyek nevükből adódóan három üvegtáblából állnak, az üvegtáblák közötti részt pedig argon nemesgáz réteg tölti ki. Ezek a típusú ablakok jóval hatékonyabbak hőszigetelés szempontjából a kétrétegű üvegezésű hőszigetelő ablakoknál, így akár 30%-os energiamegtakarítást is elérhet azzal, ha ezt a fajta üveget választja, ellenben előállítási költségük magasabb.

Légkamrák száma – Mit jelent, ha a hőszigetelő ablakok 5, 6 vagy 7 kamrásak?

Biztosan hallotta már, hogy az ötkamrás hőszigetelő ablakok jók, a hat- vagy hétkamrával rendező ablakok pedig egyenesen kiválóak. Viszont mi is az a légkamra?

Erről a fogalomról kizárólag a műanyag nyílászárók esetén beszélhetünk. A műanyag ablakok belülről üregesek, így belsejük fel van osztva több légkamrára. Ezekben az üregekben levegő van, amelyről köztudott, hogy kiváló hőszigetelő tulajdonsággal bír.

Az ötkamrás hőszigetelő ablakok belsejében összesen öt ilyen kamra található, a hatkamrásokban hat, a hétkamrásban pedig összesen hét levegőréteg választja el a külső teret a belső tértől, ezzel biztosítva a magasszintű hőszigetelést.

Mi az “Ug” érték?

Észrevehette, hogy a hőszigetelő ablakok jellemzése mindig tartalmazza ezt az értéket. Az “Ug” érték az üvegfelületen jelentkező hőveszteség mérésére szolgál, mértékegysége pedig a Kw/m2.

Így két hőszigetelő ablak közül az a jobb, amelynek kisebb az “Ug” értéke. Ezáltal egy minden más szempontból ugyanolyan, 0.7 Kw/m2 értékkel rendelkező ablak hőszigetelés szempontjából rosszabbul fog teljesíteni, mint egy 0.5 Kw/m2 értékkel rendelkező.

Mi a Meleg-Perem?

A Meleg-Perem vagy más néven a műanyag távtartó jóval egyenletesebb hőeloszlást biztosít a hőszigetelő ablakok esetében, mint az alumínium távtartóval készültek, ezzel növelve az ablakok együttes hőszigetelését.

Ma már hőszigetelő ablakok széles választékából válogathat, így garantáltan megtalálhatja a számára legmegfelelőbb nyílászárót. Amennyiben nyílászáró cserén gondolkozik és felmerül Önben bármilyen kérdés, bátran keresse az Ablakbudapest csapatát!