Mitől annyira népszerű a BIM modell?

bim modell

Az építőipar területén az elmúlt évtizedekben jelentős átalakulások történtek. A technológia fejlődésével a tervezhetőség folyamatosan változott. Ebben komoly áttörést jelent a BIM modell többek között. A komplexebb építmények készítése sosem volt elképzelhető előzetes tervezés nélkül. A papír és ceruza azonban már elkezdett kimenni a divatból, amiknek a helyét átveszik a program alapú tervkészítések.

Az internet korában ugyanakkor többről van szó, mint egyszerűen a digitális trében történő rajzolásról. A BIM modell lényege a nagyfokú biztonság és előrelátás. Mivel már a kezdeti szakaszban, az előzetes elképzelések mentén felvázolhatók a későbbi lépések, ezért az esetleges problémák is kideríthetők. A folyamat tehát kontrol alatt tartható, előre javítható, így a lényegi lépések felgyorsulnak.

Költséges, de megéri a BIM modell alkalmazása

Egy olyan dinamikusan változó gazdasági környezetben, mint a jelenlegi, minden apróság sokat számít. A hosszabb időtávon lezajló projekteknél gyakran növekedhetnek a költségek, de erre ugyanúgy felhívhatja a figyelmet a BIM modell. Esetenként a pontos anyagmennyiségek előrejelzésével akár előre berendelhetők a készletek, még kedvező ár-érték arányon, így a későbbi drágulásból eredő plusz költségek minimalizálhatók.

Tény, hogy maga a BIM modell alapú tervezés sem annyira egyszerű és olcsó, de a kezdeti nagyobb befektetések garantáltan megtérülnek a jövőben. Minél gördülékenyebben történik egy kivitelezés, annál biztosabb a végeredmény. Nincs tehát más tennivaló, mindösszesen kihasználni a technológia kínálta új lehetőségeket, amiben a PERI szakemberei a segítéségére lesznek.