Saját gáztartály a fűtéshez – a költségek összegzése

A ház cseppfolyósított gázzal történő fűtése számos előnnyel jár. Mindenekelőtt ez a használatának kényelme. Bár első pillantásra nem látszik, hosszú távon ez a megoldás az üzemeltetési költségek szempontjából is kifizetődőnek bizonyul. Ami a lakásfűtési gáztartályt illeti, az ár több összetevőből áll, amelyeket meg kell vizsgálni.

Egy befektetés, amely megtérül

Gáztartály bérlése esetén a fizetés általában részletfizetéses alapon történik, ami nagyon előnyös, ha egyidejűleg más, a házépítéssel kapcsolatos költségeink is vannak, és nem tudunk minden pénzt a fűtési rendszerre fordítani. Előfordulhat azonban, hogy a tartály bérlésével kapcsolatos költségek végső összege megegyezhet, vagy akár meg is haladhatja annak vásárlási árát. A saját, az otthon fűtését szolgáló gáztartály megvásárlásának magas költsége ellenére ár továbbra is előnyösnek tűnik a későbbi alacsony üzemeltetési költségek fényében.

Milyen költségeket kell figyelembe venni?

A fűtésre szolgáló gáztartály telepítése több költséggel jár együtt, amelyeket számításaiban figyelembe kell venni. Íme a legfontosabbak!

Tartály

A fő költség természetesen maga a tartály. Minden a tartály típusától és a beépítés módjától is függ (attól, hogy föld alatti vagy föld feletti tartályról van-e szó). Használt gáztartály vásárlásával pénzt lehet spórolni, de érdemes az ügylet során az értékesítési forrás biztonságára ügyelni.

Tartályszállítás

lakásfűtésre szolgáló gáztartály esetén a beruházási ár a speciális feltételek mellett történő szállítási költségét is tartalmazza. Az ilyen tartályokat leggyakrabban hidraulikus daruval (HDS) felszerelt teherautóval szállítják. Ez egy olyan szolgáltatás, amely több száz zlotyba is kerülhet – végső soron a távolságtól és a megrendelés helyszínre juttatásával kapcsolatos esetleges nehézségektől is függ.

Tartálycsatlakozás

A bekötés a szerelési terv alapján történik, melyhez a térkép, a ház helyiségeinek alaprajza vagy a kéményseprő szakvéleménye szükséges. Az ilyen dokumentáció beszerzése általában meglehetősen hosszú időt vesz igénybe, és minden egyes elemnek megvan a maga ára.

A rendszer kiépítése

A gáztartály beszerelési költségének fő tényezője a munkák előrehaladottságának mértéke. Néha a vasbeton födém megerősítésének vagy további mérések elvégzésének szüksége megemelheti a végső összeget. A szerelési anyagok ára is jelentős, mint pl.:

  • a gázszekrény;
  • reduktorok;
  • szelepek;
  • csatlakozó oszlopok;
  • kufárok.

A bekötés szakszerű és biztonságos kivitelezése az építésvezető felügyelete nélkül nem valósulhat meg. Az ő díját is be kell építeni a költségvetési tervbe.