Betonozás házilag, erre az 5 dologra figyeljen

Kisebb-nagyobb ház körüli munkákat szinte mindenki szereti saját maga elvégezni, még akkor is, ha betonozásról van szó. Az udvar vagy a kocsibejáró lebetonozása tökéletes példa erre, mielőtt azonban belefoga a munkába, érdemes néhány dolgot átgondolni és betonkeverő gépet előkészíteni a sikeres végeredmény érdekében.

1. Helyes keverési arány

Sok esetben azon csúszik el a jó minőségű beton, hogy kicsit (vagy nagyon) felborulnak az arányok, amelynek már a kötés során látható jelei vannak. Érdemes meghatározni a célt és ehhez választani betonkeveréket, így a megfelelő szilárdságú eredményt kaphatja. Ha nem szeretne az arányok számolgatásával bajlódni, akkor előnyös megoldás lehet az előre kevert, zsákos kiszerelésű beton beszerzése, amelyet csak a betonkeverő tartályába kell adagolni. A kiszámolt területhez képest valamivel több alapanyagot szerezzen be, hiszen inkább maradjon meg belőle, mintsem hogy az utolsó négyzetméterek előtt fogyjon el a beton.

2. Igazán jól betonkeverő segítségével lehet keverni

A kézi keverésnek inkább hagyománya van, mintsem előnye, hiszen rengeteg energiát és időt emészt fel. A betonkeverő egyszerűen és hatékonyan váltja fel ezt a munkát, nem véletlenül örvendenek töretlen népszerűségnek, kiválasztásában pedig a Turbosol munkatársai készségesen segítenek. Az alapanyagok adagolása során először a sóder kerüljön bele, majd a cementet, miután ezek összekeveredtek, akkor kerülhet rá a víz kis adagokban. Leggyakrabban locsolócsővel szokás nedvesíteni a keveréket, amelyből későbbre is hagyni kell egy keveset. A túlkeverés is kockázatot jelenthet, ugyanis szétválhatnak az alapanyagok, ami csökkenti a beton szilárdságát.

3. Erre figyeljen a bedolgozás során

A beton nem szabad túlzottan magasról ejteni, mert fennáll a veszély a szétosztályozódásra. A betonkeverő tartályából maximum 1-2 méter magasról lehet továbbítani a kész betont. A szétterített anyagnak ezt követően tömörítésre van szüksége, amelyhez tűvibrátor szükséges. A szilárdulási folyamatok során oda kell figyelni az utókezelésre, hogy elkerülhetők legyenek a dilatációs problémák.

4. Szükség van betonerősítésre?

Repedésmentes, strapabíró betonhoz gyakran ajánlják a betonacél hálót vagy rudakat, ami rugalmasságot ad a kész betonnak. Erre főként nagy igénybevételű területek esetén van szükség, a megfelelő erősítő kiválasztásában pedig érdemes szakember segítségét kérni.

5. Betonozás optimális időjárási körülmények között

Amíg betonkeverő és más eszközök használata a felhasználótól függ, addig az időjárási körülmények nem mindig ilyen kiszámíthatóak. Téli hidegben és nyári nagy melegben nem érdemes betonozásba fogni, azonban a szélsőséges természeti elemeket is lehet mérsékelni. Egyre gyakoribb a betonfűtés, ami adott hőfokon tartja a betont a szilárdulás során. Ellenkező esetben locsolással és takaró fóliával lehet megóvni a kiszáradástól és széltől. Speciális adalékanyagok is léteznek, amelyeket a betonhoz keverve ellenállóbbá (pl. fagyálló) válik az elkészült beton.