Ennyi hőenergia távozik télen, az ablakaidon

Minden hónapban jelentős összegeket költünk el rezsire, melynek legvaskosabb része a fűtésszámla kiegyenlítésében mutatkozik meg. Hőszigetelt nyílászárók választásával nem csak lefaraghatunk költségeinkből, de ezzel egy időben egy jóval komfortosabb és nyugodtabb életteret teremthetünk meg magunknak.

A korszerűsítés mindig a hőszigetelt nyílászárók beépítésével kezdődik meg

Hazánkban még mindig sokkal kevesebb új építésű ingatlan van, mint régi, ami egyet jelent azzal is, hogy energetikai szempontból nem állunk túl jól. Szerencsére ma már számos módja van annak, hogy fokozzuk otthonunk energiahatékonyságát. Például belefoghatunk a tető, a födém vagy a homlokzat szigetelésbe, felszerelhetünk napelemeket, vagy elkezdhetünk gondolkodni fűtéskorszerűsítésen is. Habár egy ilyen lépés kétségkívül sokat segíthet a dolgon, jó, ha tudjuk, hogy a meleg levegő benntartása szempontjából, az ablakok lesznek a ház gyenge pontjai. Mit is akarunk ebből kihozni? Nem érdemes addig az épület többi részét korszerűsítgetni, amíg a legalapvetőbb felületen, a nyílászárókon elszökik a hő. Az első és legkézenfekvőbb lépés tehát a régi ablakok cseréje lesz.

Mennyit spórolhatunk télen a hőszigetelt nyílászárók választásával?

A legtöbb ember gyomra már akkor görcsbe rándul, mikor észreveszi, hogy az utolsó levelek is elsárgultak a fán = kezdődik a fűtésszezon. A hidegebbek időkben ugyanis a rezsiszámla tetemes részét a fűtésre fordított energia teszi ki. A korszerűtlen nyílászárókkal az a legnagyobb probléma, hogy hiába fűtünk folyamatosan, ha elszökik mellettük a hőenergia: a megtermelt meleg akár 10-20% is kárba mehet, ha pedig sérült, vetemedett, huzatos ablakokról van szó, ez az érték sajnos elérheti a 30-40%-ot is. Éppen ezért mindennél fontosabb szempont, hogyha nem is teljesen megakadályozni, de valahogy mérsékelni tudjuk ezt a folyamatot. Ha pedig valaki attól tart, hogy télen nem jó ötlet ebbe belevágni, szeretnénk megnyugtatni, hogy pár óra leforgása alatt kész a munka, új ablakaink pedig máris elkezdenek nekünk spórolni.

Na, de mitől fog jól szigetelni egy ablak?

A hőszigetelt nyílászárók profilja legalább 5 légkamrás, az ablaküveg többrétegű, a hő átbocsátási tényező pedig a kiváló osztályba esik. Mindezek mellett pedig az is sokat nyom a latba, hogy miből készül a keret alapanyaga. Energiahatékonyság szempontjából ugyanis a műanyag és alumínium kivitelek szerepelnek a porondon. A Realtherm Kft. által forgalmazott műanyag és alumínium ablakprofil rendszerekkel a spórolás valóban a tetőfokára hághat, ugyanis már 6-7 légkamrával felszerelt és 2-3 rétegű üvegezéssel ellátott kivitelek is vannak náluk. Ami pedig a hő átbocsátási tényezőt illeti, egyes modellek passzívház szintű értékeket is tudnak produkálni – Elegant műanyag ablak akár Uw=0,72 W/m2K, Star alumínium ablak akár 0,73 W/m2K.

Végszóként a megtérülésről

Habár a korszerűsítés akár több százezer forintra is felrúghat, a hőszigetelt nyílászárók olyannyira hálásak, hogy nagyjából 1-2 éven belül is megtérülést mutathatnak, köszönhetően a megnövekedett energia áraknak. Ha pedig azt nézzük, hogy a minőségi ablakok akár több évtizeden át ékesíthetik otthonunkat, hosszú távlatban szemlélve ez a beruházási költség tényleg eltörpül az előnyök mellett. Habár a részleges nyílászáró csere is sokat segíthet a hővesztésen, érdemi eredményt akkor érhetünk el, ha végleg megszabadulunk az összes korszerűtlen példánytól.